.
Srijeda, 18 Listopad 2017    

Zagrebačka tehnikaPočetna
17. Ljetna škola tehničkih vještina "Novi Vinodolski 2016."

 

ORGANIZATOR: Zagrebačka zajednica tehničke kulture
VRIJEME ODRŽAVANJA: od 18. 07. do 01. 08. 2016.
MJESTO ODRŽAVANJA:
Dom Crvenog križa u Novom Vinodolskom – Villa Rustica
UKUPNI BROJ POLAZNIKA: 38
CJELODNEVNI VODITELJI: Višnja Srdelić i Dario Fadljević – I. grupa, Božidar Borojević i Radmila Radić Čataković-II. grupa

REALIZIRANI PROGRAMI:

 • Zagrebački fotokino savez

U periodu od 21. – 23. 07. ZFKS proveo je tečaj filma, videa i fotografije kojim su polaznici naučili pravilno upravljati digitalnim fotoaparatom te koristiti funkcije koje pojedini fotoaparat ima. Naučili su kako pravilno komponirati kadar i osnove manipuliranja fotografijom. Organiziran je fotomaraton u kojem su natjecatelji morali, po unaprijed dogovorenom planu, snimiti fotografije na različitim lokacijama.
Voditelj radionica: Milan Bunčić

 • Savez udruga pedagoga tehničke kulture Zagreba

Radionica se odvijala u dva dijela 25. i 26.srpnja 2016. Na radionici su sudjelovali učenici osnovnih škola i srednjih škola, ukupno 16.
Program radionice sastojao se do tri teme:
-              Vatrogastvo: gorenje, vatra, požar, požar u naselju, požar u prirodi, načini i postupci gašenja požara u stanu i na otvorenom, sredstva za gašenje i vrste požara, kako se zaštititi i kako postupiti u slučaju požara, zanimanje vatrogasac.
-              Maketarstvo: maketarstvo kao tehnička aktivnost, model, maketa, mjerilo, materijali i svojstva materijala, alati i pribori za rad s materijalima, rukovanje i mjere zaštite pri radu, vrste i način korištenja ljepila te načina uporabe tehničke dokumentacije (pozicije, sastavni crteži) za izradu maketa.
-              Izrada tornja za vatrodojavu: izrada makete vatrodojavnog tornja od kartona, papira i drva, prakitčni rad, uporaba tehničke dokumentacije za izradu, obrada materijala, razvijanje vještine rukovanja alatima i priborima za obradu materijala, preciznost izradbe, samoporcjena uspješnosti rada, samoprocjena aktivnosti i doprinosa u radu skupine, organizacija radnog mjesta i suradnički rad polaznika.

Voditelji radionica: Ivan Jurić i Sanja Kovačević

 • Zagrebački savez CB radioklubova – komuniciranje na građanskom opsegu
  Predavanje se održalo na temelju Plana i programa radioamaterske obuke za rad na građanskom opsegu – CB.

  Sadržaj programa:
  -              što je građanski opseg (CB)
  -              oprema za rad na građanskom opsegu
  -              način komunikacije na građanskom opsegu i kodeks ponašanja
  -              potvrđivanje veza sa QSL karticom
  -              elektronika i samogradnja
  -              praktični dio: rad sa CB postajom i kontrola SWR

Za teoretsku obuku korišten je MALI CB PRIRUČNIK, Upute početnicima za rad na građanskom opsegu,  razne QSL karte i diplome, razni propagandni materijal, katalozi, sheme za izradu CB postaje, ispravljača, antene i sl.

Za praktičnu obuku korištena je sljedeća oprema:
-              CB postaja, ispravljač, kabel, antena i SWR metar

Voditelj radionica: Josip Mužina i Esad Krkić

 • Zagrebački savez klubova mladih tehničara

Savez je polaznike upoznao s ribolovnim priborom i vrstama ribolova ovisno o uvjetima. Tako su polaznici imali prilike koristiti stečena znanja panuliranjem u brodici, a ujedno i naučiti sustav dojave putem radioveza s čamca na obalu i obrnuto. Dio programa provodio se u suradnji sa Zagrebačkim fotokino savezom kroz fotografiranje iz brodice. Program se provodio 18. – 20. 07. 2015.

Voditelj radionica: Vladimir Jug i Božidar Borojević

 • Remetinečko astronomsko društvo RAD

Od 18. – 20. 07. RAD je realizirao radionice i predavanja: uvodno predavanje o astronomiji, orijentacija po nebeskom svodu, večernje promatranje nebeskih tijela kroz teleskop i tehnike fotografiranja kroz teleskop, rukovanje s teleskopom, mogućnosti promatranja Sunca kroz filtre, projekcije edukativnih filmova o astronomiji.

Voditelj radionica: Vladimir Jug

 • Zagrebački karting savez

ZKS je realizirao dvije tematske radionice:
Start, Kart, Race – prometno tehnička radionica i upoznavanje s kartingom
Vjetar u leđa – edukativno predavanje o obnovnljivim izvorima energije

Radionica je realizirana u oba termina i to 23. 07. i 30. 07.

Provoditelji: Marija Brkljačić i Renco Majdak

 • ORR Svi smo protiv

Računala u prošlosti i budućnosti
•              Održavanje osobnih računala
•              Računala u budućnosti
•              Zaštita od virusa

Predavač: Franjo Acketa

Zaštita od nasilja na internetu
•              Ponašanje na internetu
•              Društvene mreže
•              zaštita od mobinga na Internetu

Predavač: Bojana Lazarević

Radionice su realizirane u oba termina 23. 07. i 30. 07.

 • Speleološki klub Željezničar

U sklopu ljetne škole klub je sudjelovao kroz predavanja o speleologiji i istraživanju prirodnog podzemlja, njegovom značenju za prirodu i okoliš, a naglašen je i aspekt očuvanja i ekologije.
Uz pokazni film i fotografije objašnjeni su procesi nastanka prirodnih šupljina u podzemlju, njihove karakteristike i, ove godine prošireno, razlika geneze u vapnenačkim stjenama (Hrvatska) i vulkanskim tvorevinama (vulkanske tube u bazaltu - Island).
Kako je u programu ove godine bila i edukacija o ronjenu, polaznicima smo predstavili i specifičan aspekt speleologije – ronjenje u potopljenim kanalima (speleoloniraštvo).
U praktičnom djelu prikazano je postavljanje i svrha arijadnine niti, stavljanje oznaka smjerova i račvišta na nit. Također su polaznici upoznati i sa oblicima života u potopljenom podzemlju kao i  vidove uzimanja uzoraka iz vode prilikom ronjenja i predstavili važnost, vrijednost i potrebu za ovakvim istraživnjima. Radionice su realizirane u oba termina 24. 07. i 25. 07.

Voditelj radionica: Hrvoje Grgić

 • Zagrebački astronomski savez

Kako bi se osigurao kontinuitet vrlo popularne tehničke discipline, astronomije, u sklopu ljetne škole tehničkih vještina, ZZTK je u suradnji sa Zagrebačkim astronomskim savezom organizirala radionice astronomije. U ovim radionicama polaznici su izrađivali vlastite modele Sunca, Marsa i Jupitera s njegovim satelitima, Saturna, kao i ukupnog Sunčevog sustava. Naučili su sami izradili sunčanik – sunčani sat i naučili su pomoću njega odrediti vrijeme.Također, polaznicima je predstavljena Astrognozija, grana astronomije koja se bavi prepoznavanjem zvijezda i zviježđa te drugih nebeskih tijela na nebu, orijentacijom s pomoću zvijezda, a i vještina u uočavanju odabranih tijela (dvojnih zvijezda, maglica, zvjezdanih skupina i drugog). Bez prepoznavanja geometrijskog rasporeda zvijezda i jačine njihove svjetlosti nemoguće je orijentirati se i otkriti išta novo na nebu, primjerice komet ili novu zvijezdu. Program se provodio 25. – 27. 08.

Voditeljica radionica: Višnja Srdelić

 • Zagrebački radioamaterski savez

Zagrebački radioamaterski savez je proveo program 'Promocija radioamaterizma' u terminu: 29.07. od 9.30 do 12.00

Voditelj radionice: Zdravko Balen

 • Ronilački klub Mar-Sub

Program je predviđen za djecu stariju od 12 godina i obuhvaća edukaciju djece i mladih na temu "Zaštita prirode i morska staništa" kroz predavanje i praktični dio u moru. Kroz prezentaciju i interaktivno sudjelovanje djece i mladih polaznici su upoznati s načinom zaštite prirode kroz provedbu ekološke mreže "Natura 2000" a koju također provode i ronilačke zajednice u Hrvatskoj. Nakon teoretske obrade teme realiziran je praktični dio pod nadzorom. Praktični dio provodio se nakon podijele ronilačkih maski kojima su djeca promatrala podmorje do dubine od 5 m uz nadzor instruktora Gorana Hudoklina i asistenata. Program se provodio 24. i 26. 07. 2016.

 • Hrvatska udruga vojnih minijaturista

Udruga je sudjelovala na “Ljetnoj školi” održavši dvije radionice u periodu od 23.07.-27.07.2016. upoznavši polaznike sa osnovama maketarstva. U prvoj grupi sudjelovali su mlađi polaznici, učenici 5-8 razreda raznih osnovnih škola, a u drugoj grupi i srednjoškolci. Osnovni cilj radionice bio je upoznati polaznike ljetne škole s osnovama maketarstva i primjenom maketarskih tehnika kroz nekoliko pokaznih vježbi:

-              Osnove geometrije (mjerila)
-              Maketarski alat i pribor
-              Upotreba prirodnih i umjetnih materijala
-              Primjena materijala na maketi

Voditelji radionica: Tomislav Stipanović, Martina Stipanović

 • Klub željezničkih modelara

Uvod u željezničko modelarstvo pružio je polaznicima škole osnovne informacije o hobiju: povijest željezničkog modelarstva, standardi koji se primjenjuju, mjerila koja postoje i koja su danas u upotrebi, časopisi i ostala stručna literatura, ostali resursi (video kazete, CD i DVD mediji, publikacije) kojima klub raspolaže i način pronalaženja dodatnih informacija. Zaštita na radu vrlo je bitna za podizanje razine tehničke kulture. Pri izradi željezničkih maketa koristi se niz preciznih, ali i standardnih alata (pile, bušilice, brusilice, lemilice), kemijskih sredstava (ljepila, masti, ulja) i materijala (gips, stiropor, drvo, plastika, metal). Vrlo je bitno bilo polaznike upoznati s pravilima korištenja alata i materijala, te s osnovnim mjerama zaštite na radu.  Planiranje makete uključuje upoznavanje s osnovnim principima modelarske mehanike i ograničenjima na pojedine dijelove (nagib uspona, radijus zavoja i slično). Postavljanje tračnica bio je slijedeći korak. Plan se preslikava na realnu maketu, a posebna pažnja se posvećuje spajanju tračnica da bi kompozicije mogle voziti tiho i glatko, uz kontinuirani strujni kontakt. Program se provodio 28. i 29. 07. 2016.

Voditelj radionica: Vjekoslav Suton

 

Samoprocjena

Ovdje možete preuzeti upitnik i prezentaciju o načinu ispunjavanja upitnika
Upitnik.docx
Prezentacija.pdf

Tekst pravilnika (NN 119/2015)

Grad Zagreb
bottom

top

Podaci o članicama

Najčitanije

DOWNLOAD zona

Trenutno korisnika

Trenutno aktivnih Gostiju: 43 

bottom

web dizajn ........Fotografika........ Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom.