.
Srijeda, 18 Listopad 2017    

Zagrebačka tehnikaPočetna Zimska škola teh. vještina
XII. zimska škola tehničkih vještina
Četvrtak, 13 Siječanj 2011 10:17

XII. zimska škola tehničkih vještina uspješno je realizirana u prvom tjednu 2011. u tradicionalnoj drvenoj Posavskoj kući obitelji Barić koja datira s početka devetnaestog stoljeća i, zajedno s pratećim objektima, predstavlja autentičnu arhitekturu smještenu u očuvanom prirodnom ambijentu prvog europskog sela roda Čigoč.

XII. zimska škola tehničkih vještina program je od posebnog interesa za Grad Zagreb u tehničkoj kulturi, a realizira ga Zagrebačka zajednica tehičke kulture uz potporu Gradskog ureda za obrazovanje, kulturu i šport.

U toploj atmosferi obiteljskog domaćinstva petnaestero mladih Zagrepčana s dvojicom voditelja  odradili su tri programa: raketno modelarstvo, graditeljstvo i tehničke osnove speleologije s naglaskom na zaštitu specifičnog eko-sustava i demonstracijom korištenja speleološke opreme.

Sadržajan društveni život polaznika škole odvijao se u svim prostorima „Tradicija Čigoč“ i u okolišu šetnjama po Lonjskom polju. Organiziran je posjet privatnom seoskom muzeju prepunom starih alata i predmeta vezanih uz domaćinstvo i poljske radove, a vlasnica muzeja prikazala je proizvodnju platna na starom tkalačkom stanu. Djeca su posjetila i susjedno obiteljsko gospodarstvo gdje su se upoznala s načinom života i rada na selu i imala kontakt s raznim vrstama domaćih životinja (konji, goveda, ovce..).

Zajedno s četveročlanom obitelji domaćina, djeca i voditelji imali su priliku sudjelovati u pripremi hrane, brinuti se za ogrijev (dovoz, slaganje i cijepanje drva) i ložiti peći. Domaća kuhinja bila je obilna i izuzetno ukusna, a jelovnik su određivali sami polaznici te im je u svemu bilo udovoljeno.

U ambijentu rustikalnog stila s mirisom svježe ispečenog domaćeg kruha polaznici škole upoznali su način života i brojne artefakte za njegovo održavanje, od kojih je dobar dio stariji od stotinu godina. Unatoč tomu što je kuća opremljena brojnim TV ekranima, televizija se nije stigla gledati, a nekoliko prijenosnih računala ostalo je posve zanemareno. Slobodno vrijeme tijekom zimske škole ispunjeno je intenzivnim druženjem, društvenim igrama i sudjelovanjem u domaćinskim poslovima.

U selu u kojemu nema dućana i dobrog signala, mobiteli su korišteni rijetko; disanje stare drvene kuće harmoniziralo se s glasnom noćnom tišinom, a  lom leda na obližnjem riječnom rukavcu i juriš obiteljskog psa po južinom otopljenom snijegu izvana bili su jedina buka. Osim dječjeg smijeha.

Uoči završetka Škole, u petak, 07. siječnja 2011. polaznicima su uručena Priznanja za sudjelovanje na radionicama i suveniri s obilježjem rode za uspomenu. Priznanja i Zahvalnicu obitelji Barić, neobičnim domaćinima čiju veliku skrb i toplo prijateljstvo nemamo s čime usporediti, na skromnoj svečanosti predao je dopredsjednik Zagrebačke zajednice tehničke kulture, gospodin Mario Kuzele u društvu glavne tajnice ZZTK, gospođe Gracijele Gabriel Pukšec.

ZZTK zahvaljuje voditelju škole, gospodinu Zdenku Potočkom i instruktoru Škole Anti Banovcu na besprijekorno obavljenim zadaćama kao i svima koji su pripremali, organizirali i pomogli da polaznici XII. zimske škole tehničkih vještina steknu ovo iskustvo.

P.S. DOBILI SMO RODU!!!

 

 

 

 

Samoprocjena

Ovdje možete preuzeti upitnik i prezentaciju o načinu ispunjavanja upitnika
Upitnik.docx
Prezentacija.pdf

Tekst pravilnika (NN 119/2015)

Grad Zagreb
bottom

top

Podaci o članicama

Najčitanije

DOWNLOAD zona


bottom

web dizajn ........Fotografika........ Joomla! je Free Software objavljen pod GNU/GPL Licencom.